Olen aina pitänyt supersankarisarjakuvista, fantasia kirjoista ja elokuvista. Luen Marvellin supersankarisarjakuvia, olen nähnyt Spiderman- ja X-men elokuvat ja seuraan Heroes tv-sarjaa. Supersankareissa on jotain, minkä avulla voi kestää tämän normaalin elämän arkista harmautta.

 

Nyt kun on syksy ja sellaiset kirkolliset enkeliteemaiset juhlapyhät kuin Mikkelin päivä, tuomiosunnuntai ja kohta joulu, olen taas pyöritellyt ajatusta, että enkelit ja monet pyhimyslegendojen henkilöt, ovat jonkinlaisia kristillisiä supersankareita. Enkelit osaavat lentää, he näyttävät ylimaallisen kauniilta ja ovat voittamattomia Jumalan sotureita ja sanansaattajia. Pyhimyslegendat käyvät eeppistä taistelua hyvän ja pahan välillä, heillä on aseita, haarniskoita ja vaatteita, joissa on Jumalallisia voimia.

 

Eräs merkittävä ero supersankareiden ja Enkeleiden ja pyhimysten välillä kuitenkin on, nimittäin se, mistä näiden hahmojen ylimaallisuus johtuu. Hulkin ja Spidermanin supervoimat johtuvat vakavista laboratorio-onnettomuuksista. Ihmeneloset joutuivat onnettomuuteen avaruudessa, Daredevilin silmiin meni kemiallista myrkkyä ja X-menin sankareilla on pahoja geenimutaatioita. Näiden sankareiden poikkeuksellisuus johtuu virheistä tai onnettomuuksista. Enkelien ja pyhimysten ihmeelliset kyvyt eivät ole virheitä, vaan Jumalan tarkoittamia ja aikaan saamia.

 

Kotiini on päätynyt jostain Pyhän Yrjänän ikoni. Siinä Yrjänä istuu valkean ratsun selässä luolan suulla, josta kiemurtelee ulos kauhea lohikäärme. Kuvassa Yrjänä kädessä on vain ohut ja hentoinen keihäs. Kuvan oikeassa ylälaidassa on pilvi, josta tulee Jumalan käsi. Jumala osoittaa kämmenellään määräävästi kohti Yrjänän suurta taistelua. Kuvan viesti on, että pahan voi voittaa vaikka neulan ohuella keihäällä, jos voima siihen tulee Jumalan kädestä.

 

Tässä muutama viikko sitten nostin Pyhän Yrjänän ikonin takaisin omalle paikalleen, eteiseen, naulakon ja ulko-oven väliin. Siinä se ulos lähtiessä ankeinakin aamuina muistuttaa, että en ole yksin taistelujeni kanssa. Kun tuntuu, että muutosta ei tapahdu, että pahuus ja vääryys on vallalla maailmassa, eikä työssäkään ole mitään järkeä, voi kuvan ohi kiirehtiessä huokaista yläkertaan ja muistaa, että pahan voi voittaa, vaikka neulan ohuella keihäällä, kun voima siihen tulee Jumalan kädestä.

Elina Törrönen